Artikelen over werken op de top van je willen

Drie essentiële vragen waardoor jij weer zin in je werkdag krijgt.

Mis je de energie die je eerst wel had? Zie je op tegen het starten van je dag? Voel je je onder de douche eigenlijk al gestresst? Ik heb geleerd dat een grote stap op weg naar het hervinden van plezier in je werkdag is om afscheid te nemen van energievreters.

Afscheid nemen van energievreters levert voor mij iets heel belangrijks op: vrijheid.

Een energievreter of energielek op het werk is als een parasiet. Die gebruikt altijd wat van jouw energie. En het levert jou niets op. Het zal je verbazen hoeveel mensen zó gewend zijn geraakt aan hun energielekken, dat ze niet eens weten dat ze er zijn.

  • Zoek je een uitlaatklep naast je werk omdat je het anders niet trekt? Energievreter. 
  • Stel je iets zo vaak uit dat alleen al de gedachte aan je to-do lijstje je stoort? Energievreter.
  • Ben je vastgelopen in een project, maar moet je er wel mee door? Energievreter.
  • Zeg je vaak ‘ik zou éigenlijk…’ en doe je dan niets? Energievreter
  • Je weet “Ik kan dit eigenlijk niet” En vervolgens probeer je het toch. Energievreter.
  • Je denkt of zegt “Ik wil dit niet” En vervolgens doe je het toch. Energievreter.

Door energievreters houd jij minder energie over voor de dingen die er voor jou echt toe doen. Dus hoe herken je nou energievreters? En belangrijker nog: welke eenvoudige strategie kun je inzetten om energievreters voor eens en voor altijd te lozen? Zodat jij meer energie overhoudt voor wat er echt toe doet. Voor mij was een heel belangrijke les om te komen waar ik nu ben: treed daadkrachtig op tegen energievreters. Geen genade. Laat me je daarin een stukje meenemen.

Er zijn in mijn ogen maar twee oorzaken van een energielek: 

No alt text provided for this image

Gelukkig is het verhelpen van energievreters behoorlijk overzichtelijk. Met drie ja/nee vragen kun je gemakkelijk je strategie bepalen om af te komen van je energievreters. In mijn nieuwe e-guide “energievreters: zo kom jij er vanaf” vertel ik meer over hoe je die strategie bepaalt. Dit zijn de drie vragen:

  1. Is de activiteit essentieel: ja of nee?
  2. Wil ik het doen: ja of nee? (Wil ontbreekt)
  3. Wil ik het leren: ja of nee? (Skill ontbreekt)

Wanneer je energievreters oplost, is dat vergelijkbaar met het opruimen van je kledingkast. Je neemt afscheid van oude spullen die gedateerd of versleten zijn en waar je niks meer aan hebt. Je maakt zo ruimte voor overzicht over wat je nu eigenlijk in je kast hebt liggen. Daardoor zie je ook wat er ontbreekt, en kun je een keuze maken om je garderobe (lees: activiteiten en vaardigheden) aan te vullen.

Ik heb geleerd dat afscheid nemen van energielekken voor mij iets heel belangrijks oplevert: vrijheid. De vrijheid om te kiezen waaraan jij tijd en energie besteedt. En daaruit volgt vaak ook geld.

Wil je meer weten over hoe jij afscheid neemt van energievreters en zo weer energie en tijd overhoudt voor wat er écht toe doet? 

Hier kun je mijn gratis e-guide downloaden waarin je voor de verandering eens niet alleen vijf waardevolle inzichten krijgt. Ik zet voor jou een daadkrachtige strategie uiteen om in vijf stappen afscheid te nemen van je energievreters. De challenges in de e-guide begeleiden je stap voor stap bij het afscheid nemen van je energievreters.

laurens@lrau.nl
Ik ben Laurens Roose, ondernemer en wereldzeiler. In slechts drie jaar tijd bouwde ik een adviesbureau op met een half miljoen Euro omzet per jaar. Dat lukte me met de juiste mensen om me heen en een portie daadkracht. De keuzes die ik heb gemaakt, hebben er toe geleid dat ik nu in alle vrijheid de wereldzeeën kan bevaren, terwijl ik aan het ondernemen ben. Jij kunt profiteren van de lessen die ik in heb geleerd.