Artikelen over werken op de top van je willen

Drie maal focus om te leven en werken zoals jij dat wilt.

’s Ochtends vrolijk opstaan, fluitend een werkdag door rollen en vol energie thuiskomen om lekker te genieten van je vrije tijd. Geen tegenzin, uitstelgedrag of behoefte aan uitlaatkleppen meer. Leven en werken zoals jij dat wilt, op jouw voorwaarden. Ik noem dat werken op de top van je willen. Ik durf te zeggen dat ik dat doe. En ik weet zeker dat ook jij dat kunt, ook al lijkt dat in de huidige situatie mijlen ver weg. Als jij het eenmaal hebt ervaren, ga je nooit meer terug naar hoe het was.

Blijf bij me als je wilt weten hoe jij dat kunt bereiken. Eerst wat over ons mensen. Mensen houden van zekerheid. Liever één snoepje gegarandeerd nu, dan meer snoepjes misschien later. We houden er ook niet van iets te verliezen. Wist je dat onderzoek uitwijst dat we meer aan tevredenheid verliezen als we 100 euro kwijtraken, dan dat we aan tevredenheid winnen wanneer we 100 euro vinden? Hang naar zekerheid en de angst om iets te verliezen maakt ons risicomijdend als het gaat om te kiezen voor verandering. Daarom kiezen we niet en blijven we vaak doen wat we doen en al websiteklikkend, tijdschriftbladerend en soms mopperend dromen van vergezichten.

Wat nou als ik je zou vertellen dat je maar op drie dingen hoeft te focussen, waardoor jij kunt leven en werken op jouw voorwaarden?

Mensen die leven en werken op hún voorwaarden zijn daar gekomen omdat ze durven en kunnen kiezen voor verandering. Zij durven dat omdat zij minder bang zijn om iets te verliezen en zij kunnen dat omdat zij beter in staat zijn om gemotiveerd en gefocust te blijven werken aan hun doel. Wat nou als ik je zou vertellen dat je maar op drie dingen hoeft te focussen, waardoor jij kunt leven en werken op jouw voorwaarden? De ommekeer voor mij kwam op het moment dat ik inzag dat ik door te kiezen alleen maar kon winnen. Voor jou heb ik samengevat hoe jij ook tot dat inzicht kunt komen:

  1. Weet waarvoor jij het uiteindelijk doet -wat jouw persoonlijke missie is- en op welke wijze jij daar wilt komen. Daarmee bedoel ik welke waarden en overtuigingen jij wilt hanteren om je persoonlijke missie waar te maken. Zo is mijn persoonlijke missie om in vrijheid nieuwe dingen te ontdekken en mijzelf te blijven ontwikkelen. Plezier en vriendschap zijn daarbij essentiële waarden. De manier waarop ik wil werken -vanuit mijn overtuigingen- is door eerlijk en nieuwsgierig te zijn en positief bij te dragen aan ontwikkeling van anderen. Geloof je er in dat wat jij doet er aan zou moeten bijdragen dat andere mensen blij worden, ga dan niet je geld verdienen als deurwaarder. Dat hou je niet vol. Wat is jouw persoonlijke missie? 
  2. Begrijp de kracht die je missie en je waarden & overtuigingen jou geven. Alleen weten wat je belangrijk vindt is niet genoeg. Je moet ook begrijpen waaróm dat belangrijk is. Als je weet wat jij écht belangrijk vindt in het leven, dan kun je namelijk altijd strategisch kiezen om te doen wat bijdraagt aan het bereiken daarvan en -nogal essentieel- te laten wat daar niet aan bijdraagt. Zo simpel is het. Een vriend van mij besloot na een promotie prompt een dag minder te gaan werken. Hij vond meer geld hebben niet nodig, en wilde wel meer tijd met zijn gezin doorbrengen: in zijn persoonlijke missie stond ‘tijd met mijn gezin doorbrengen’ duidelijk boven ‘geld verdienen’. Breng wat je iedere dag doet dus in lijn met je missie, waarden en overtuigingen. Dat soort keuzes maken, geeft ontzettend veel beloning. Het mooie is; als je doet waarin je gelooft, word je ook nog eens een kei in je werk terwijl je plezier hebt in wat je doet. Denk je dat je werkgever of je klanten dat gaan merken? 
  3. Wees daadkrachtig. Nelson Mandela zei ooit “Elke grote reis begint met de eerste stap.” Maar hoe inspirerend en waar die quote ook is, de onderbelichte realiteit is dat je alleen je doel bereikt als je de reis ook daadwerkelijk afmaakt. Focus jezelf om steeds meer te doen van wat bijdraagt aan je doel op een manier waarin je gelooft. Heb doorzettingsvermogen, want verandering kost tijd; het komt je niet morgen aanwaaien. En ontspan. Met krampachtig zijn bereik je niets. Keulen en Aken zijn echt niet op één dag gebouwd. Ontspan, want jij kunt iedere dag een stapje dichterbij je doel komen, net zolang tot je er ineens bent.

Dus ga op onderzoek uit. Wees daadkrachtig. Het internet staat vol met tests die je meer inzicht kunnen geven in je missie, waarden en overtuigingen. Leg die wetenschap eens naast je dagelijkse leven. Zie je waar de schoen wringt? Begin klein; pak eens een klein ding vast en kijk of je dat ontspannen kunt ombuigen. Hoe voelt dat? Smaakt naar meer? Goed gedaan, want dat is de eerste stap. 

Hier kun je mijn gratis e-guide downloaden waarin je voor de verandering eens niet alleen vijf waardevolle inzichten krijgt. Ik zet voor jou een daadkrachtige strategie uiteen om in vijf stappen afscheid te nemen van je energievreters. De challenges in de e-guide begeleiden je stap voor stap bij het afscheid nemen van je energievreters.

laurens@lrau.nl
Ik ben Laurens Roose, ondernemer en wereldzeiler. In slechts drie jaar tijd bouwde ik een adviesbureau op met een half miljoen Euro omzet per jaar. Dat lukte me met de juiste mensen om me heen en een portie daadkracht. De keuzes die ik heb gemaakt, hebben er toe geleid dat ik nu in alle vrijheid de wereldzeeën kan bevaren, terwijl ik aan het ondernemen ben. Jij kunt profiteren van de lessen die ik in heb geleerd.